Blogger Templates

Followers

Thursday, April 21, 2011

Bila diri dipandu emosi & nafsu..



herm....pagi ni aku rase terpanggil untuk kongsikan satu cerita mengenai seseorang..cerita ni kisah benar.baru je berlaku semalam...ini bukan kisah aku atau keluarga aku..tapi kisah seorang sahabat yang meminta pendapat..oleh kerana aku ni bekas pelajar kaunseling, die rase terpanggil untuk meluahkan rase die pade aku..aku seperti biase rase seronok lah..dah lame kan tak dengar masalah orang...bukan aku nak hebohkan..just nak kongsi perasaan n pendapat juga menjadikan sebagai satu renungan...(nama & tempat dirahsiakan )
ceritanye macam ni..member aku ni pernah putus cinta..bekas teman lelaki die dulu dah kawin..memang aku nampak die cam frust,tapi aku ase die still boleh handle..masih lagi tersenyum dan meneruskan kehidupan seperti biase...around 2 bulan yang lepas die ade kenal someone yang nampaknye begitu bersungguh2 mahukan die..selepas pertemuan pertama llki ni terus declare ngan die jadi couple..die pun setuju..( kire sekarang baru sebulan die couple ).macam2 yang mereka kongsikan sehinggalah p/word FB. Yang menjadi masalah sekarang ni die terlalu cemburukan llki ni..coz die selalu jugak masuk FB llki ni..n die nampak mejoriti member llki ni perempuan n cantik2 lak tu...die cube berterus terang dengan llki ni tentang perasaan cemburu die..n llki ni mintak die percayakan llki ni..bagi memperkukuhkan perasaan llki ni terhadap die..llki ni bg no phone maknyer pade die and bersumpah kalau llki ni just nak main2 kan die, llki ni akan mati dilanggar dan sebagainyer..(banyak lagi die cerite tapi ni antara nye lah).
aku pun bagi lah ceramah sikit ( ala2 ceramah lah ) "jangan biarkan emosi memandu akal fikiran kite, sebaliknye biarlah akal fikiran memandu perasaan/emosi kite..ini sebab nyer bile kite berfikir, kite akan lebih rasioanal dan dapat membuat keputusan yang bijak" disamping tu member aku ni leh lah mengurangkan perasaan cemburu tu..
dari respon die, aku rase di leh terime lah..
pas dah cakap tu aku nak lah tengok muke llki ni..muke die memang nampak ar die ni orang kelantan dan sememangnyer die ni orang kelantan..dalam perbualan kami di telefon, member aku pernah cakap yang die nak bawak member aku g perak ade kenduri sedara die n family die semua datang..die nak kenalkan perempuan ni pade family die..
* yang menjadikan aku lebih runsing adelah budak tu orang kelantan dan perkenalan die baru 1 bulan..bukan aku nak cakap budak kelantan tu jahat tapi korang pernah tak tengok cerite " budak kelanatan "???ape yang berlaku dalam cite tu???lau pernah tengok, korang rase ape yang dalam fikiran aku sekarang ni x???bebetul runsing.benda ni berlegar kat fikiran aku pas aku solat isyak..n aku tengok FB llki ni ader gak dak junior mase aku sek menengah.pastinyer dak yang cun2 lah.lagilah wat aku pk yang bukan2....

* ape ye yang perlu aku buat??diam??mendoakan dieorang??menyatakan perasaan sebenar aku???erm....lau g tau takut kene marah lak..ye lah orang ngah bercinta kan..just aku pesan kat die kurang kan rase sayang tu..takut diri merana lau ditinggalkan..n kalau betul die baik..semoga jodoh kawan aku tu berkekalan...

Monday, April 18, 2011

adakah itu milikku??



" jangan difikir derita akan berpanjangan..
kelak akan membawa putus asa pada tuhan..
ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan..
setelah ia berlalu..pasti cerah kembali.."

teringat bait2 lagu kumpulan inteam..dulu lagu ni lah yang menjadi motivasi aku tatkala hati putus asa dalam menjalani ujian yang diberi..lagu ini jugalah mengingatkan aku bahawa setiap ujian yang ALLAh turunkan wat umat manusia kat muka bumi ni ada sebab dan maksud yang tersendiri..

" Ujian adalah..tarbiyah dari ALLAH
Apakah kita kan sabar..ataupun sebaliknya..
kesenangan yang datang selepas kesusahan..
semuanya adalah nikmat dari ALLAH "

kita patutnyer sentiasa bersyukur dengan ujian & dugaan yang menimpa..ade hikmah disetiap ape yang terjadi..semoga dengan ujian-ujian itu, kita akan menjadi manusia yang lebih kuat dari segi emosi,fizikal dan spirtual..
Ya ALLAH..andai ada rezeki ku di sana, kau berikanlah kekuatan untuk aku terus bersabar.jika tidak, kau masukkan lah aku dikalangan hamba2 mu yang redha dengan ketentuanmu...amin....

Thursday, April 14, 2011

Pepisahan ini..

sedih ar layan lagu ni..sedap sangat2..

(AIZAT Feat dengan 1st Edition)

Di sini bermulanya pertemuan yang terakhir
Kehilangan amat terasa di hati
Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu


Mungkinkah ini yang tertulis di tangan takdir
Ku terima perpisahan ini

Perpisahan yang tak ku duga telah terjadi
Dirimu pergi biar ku sendiri

Dulu kita satu jiwa satu impian
Susah dan senang kita bersama
Namun itu semua hanya sementara

Hanya lagu yang menjadi ingatan
Hanya lagu yang menjadi kenangan
Seandainya masa itu kembali semula
Ingin ku memiliki lebih dari itu

Monday, April 11, 2011

Belajar dari kesilapan



erm...dah lame rase nyer tak tinggalkan perasaan n isi hati kat blog ni..tak tahu nak update ape..tetibe hati ni terpanggil untuk berkongsi tentang ape yang berlaku petang semalam..actually,Banyak juga benda yang berlaku semalam, antaranye aku kene marah ngan superior aku coz terlebih letak user dalam system..memang ase down sangat2time tu..rase nak tukar tempat keje..tak mo dah keje sini..tapi bile lame aku termenung, aku pk balik..mane2 pun orang yang bekerja..mesti dieorang pernah wat silap n kene marah..semua tempat pun macam tu..aku selalu ingatkan orang lain..
"jangan lari dari masalah..coz lau kite lari dari masalah..lagi banyak masalah yang timbul.."
so,aku amik kate2 tu n aku apply kat diri aku..bile aku dah realize baru rase tenang..ye lah..kite kan boleh belajar dari kesilapan tu n tidak akan mengulanginya untuk kedua kali..
"mistake can make us be more better than before"
Pepagi2 tadi bile nak g keje n terfikir pasal ni, cepat2 aku buang dari ingatan tentang perasaan negetive yang timbul. ye lah..
"setiap hari adalah hari baru wat kite.."
Ape2 pun thanks lah pade yang marah tu, coz die dah bagi satu ilmu yang mungkin lebih melekat kat dalam fikiran aku ni...hopefully aku tak mengulanginye buat kali yang kedua..

p/s : tengah angau ngan senyuman seseorang..first time kot aser cam ni...perasaan ape ea ni?????

Monday, April 4, 2011

aNgaN-AnGan

Assalamualaikum dan salam satu malaysia.. hari ni cam pening sikit coz baru dapat panggilan dari mak someone yang pernah aku sayangi.. aku tak sangke sangat mak "die" akan call aku.. ingatkan borak biase je..upenyer mak " die " nak update pasal hubungan aku ngan anak nyer.. aku serba salah sangat coz aku ngan "die" dah lame tak berhubung... aku agak terase yang teramat sangat bile die kate " aku nak sangat wet die " atau erti kate yang lain aku ni mate duitan..mesti korang tertye2 kan kenape die leh kate aku cam tu.. semua ni pasal aku bagi tau ngan die yang aku nak rm8k untuk hantaran..korang rase rm8k tu terlalu mahal ke nak wat majlis zaman sekarang..??ntah lah..bagi aku ok lah rm8k tu..tu pun aku still kene cari wet lain untuk tampung perbelanjaan..ye lah..sekarang aku " yatim piatu "..sape nak bantu aku..tak kan aku nak mintak tolong adik beradik aku yang lain...lau dieorang dapat tolong pun berape lah sangat..aku pun paham..memasing dah ade tanggungan..lagipun yang nak kawin tu aku..x mo lah menyusahkan dieorang... yang buat aku pening sekarang mak die kate kalau aku onn die nak hantar rombongan...giler ar.. aku dah tawar hati sangat dengan "die" n aku ase aku tak leh nak futher lagi hubungan aku ngan "die "..sekarang ngan pk ayat ape yang sesuai aku nak bagi kat mak " die " agar hati die tak terase dengan jawapan aku..ye lah..hati orang tue perlu die jage..coz biler dah berumur lagilah cepat terase..hope "mak cik " paham ea keadaan saye.. Mesti korang pelik kan ngan tajuk entri aku kali ni..just nak share ngan korang lagu lame je..sal jodoh-jodoh gak..sape yang senasib dengan aku hayatilah lagu ni...



Berangan tak salah tapi biar berpadanan...huuhuuu..see u at the next post..

Sunday, April 3, 2011

TeRJuMpA OrAnG PeLiK

Alkisahnyer bermula pada pagi khamis di mana aku diberitahu kene pegi office HQ untuk attend training..pade asalnye aku malas nak g coz ingat balik keje nak g jenjalan dengan Cik Syu dekat JUSCO bukit tinggi..almaklumlah hari jumaat cuti kan nak g interview..tapi nak wat macam mane dah menolak pun terpakse lah pegi...g pun lau training habis awal aku dah boleh lah balik umah.. Nak jadikan cerite aku pun pegi lah pas solat zuhur..sampai kat sane aroound kul 3.15pm..parking lah jauh sikit dari depan Office ( HQ ) tu..bukan ape..banyak sangat lori besar kat depan office...sampai aku x nampak yang banyak ruang kosong kat situ..sebelum nak keluar, baru aku perasan yang aku lupe nak simpan laptop kat dalam bonet..ye lah sekarang ka bahaya lau letak depan.. dengan muke berhati2 ( sambil toleh kanan dan kiri )aku simpan laptop dalam bonet kete.... After that,