Blogger Templates

Followers

Thursday, April 21, 2011

Bila diri dipandu emosi & nafsu..



herm....pagi ni aku rase terpanggil untuk kongsikan satu cerita mengenai seseorang..cerita ni kisah benar.baru je berlaku semalam...ini bukan kisah aku atau keluarga aku..tapi kisah seorang sahabat yang meminta pendapat..oleh kerana aku ni bekas pelajar kaunseling, die rase terpanggil untuk meluahkan rase die pade aku..aku seperti biase rase seronok lah..dah lame kan tak dengar masalah orang...bukan aku nak hebohkan..just nak kongsi perasaan n pendapat juga menjadikan sebagai satu renungan...(nama & tempat dirahsiakan )
ceritanye macam ni..member aku ni pernah putus cinta..bekas teman lelaki die dulu dah kawin..memang aku nampak die cam frust,tapi aku ase die still boleh handle..masih lagi tersenyum dan meneruskan kehidupan seperti biase...around 2 bulan yang lepas die ade kenal someone yang nampaknye begitu bersungguh2 mahukan die..selepas pertemuan pertama llki ni terus declare ngan die jadi couple..die pun setuju..( kire sekarang baru sebulan die couple ).macam2 yang mereka kongsikan sehinggalah p/word FB. Yang menjadi masalah sekarang ni die terlalu cemburukan llki ni..coz die selalu jugak masuk FB llki ni..n die nampak mejoriti member llki ni perempuan n cantik2 lak tu...die cube berterus terang dengan llki ni tentang perasaan cemburu die..n llki ni mintak die percayakan llki ni..bagi memperkukuhkan perasaan llki ni terhadap die..llki ni bg no phone maknyer pade die and bersumpah kalau llki ni just nak main2 kan die, llki ni akan mati dilanggar dan sebagainyer..(banyak lagi die cerite tapi ni antara nye lah).
aku pun bagi lah ceramah sikit ( ala2 ceramah lah ) "jangan biarkan emosi memandu akal fikiran kite, sebaliknye biarlah akal fikiran memandu perasaan/emosi kite..ini sebab nyer bile kite berfikir, kite akan lebih rasioanal dan dapat membuat keputusan yang bijak" disamping tu member aku ni leh lah mengurangkan perasaan cemburu tu..
dari respon die, aku rase di leh terime lah..
pas dah cakap tu aku nak lah tengok muke llki ni..muke die memang nampak ar die ni orang kelantan dan sememangnyer die ni orang kelantan..dalam perbualan kami di telefon, member aku pernah cakap yang die nak bawak member aku g perak ade kenduri sedara die n family die semua datang..die nak kenalkan perempuan ni pade family die..
* yang menjadikan aku lebih runsing adelah budak tu orang kelantan dan perkenalan die baru 1 bulan..bukan aku nak cakap budak kelantan tu jahat tapi korang pernah tak tengok cerite " budak kelanatan "???ape yang berlaku dalam cite tu???lau pernah tengok, korang rase ape yang dalam fikiran aku sekarang ni x???bebetul runsing.benda ni berlegar kat fikiran aku pas aku solat isyak..n aku tengok FB llki ni ader gak dak junior mase aku sek menengah.pastinyer dak yang cun2 lah.lagilah wat aku pk yang bukan2....

* ape ye yang perlu aku buat??diam??mendoakan dieorang??menyatakan perasaan sebenar aku???erm....lau g tau takut kene marah lak..ye lah orang ngah bercinta kan..just aku pesan kat die kurang kan rase sayang tu..takut diri merana lau ditinggalkan..n kalau betul die baik..semoga jodoh kawan aku tu berkekalan...

3 comments:

tqaroslan said...

doakanlah yang terbaik untuk sahabat...

Dang Anum nampak sangat caring terhadap dia..sweet... =)

DaNg aNuM said...

lau kite memudahkan urusan orang, ALLAH akan memudahkan urusan kite...
Tq ye Tqa...saye senantiase mendoakan sahabat2 saje..hehehe

DaNg aNuM said...

aku rase kisah cinta dieorang benar...